maanantai 29. kesäkuuta 2015

Mistä ideoita kirjoittamiseen?

Kerään jatkuvasti "tietopankkia" kiinnostavista asioista, joista saan inspiraatiota kirjoittamiseen ja ajattelin, että joku blogiini eksyvä saattaa hyötyä siitä, jos kirjoitan auki muutamia vinkkejä. 
  
P.S. Kahden opiskelijakaverini kanssa vetämässämme lukupiirissä kävi viime tapaamisessa, 14.6. vierailemassa kuukauden kirjana olleen Lemenin luonut paikallinen kirjailija Jaakko Markus Leppälä. Oli varsin jännää, mutta ihanaa kertoa kirjailijalle suoraan teoksen herättämistä tunteista ja ajatusksista. Toivottavasti hänkin sai kokemuksesta jotain itselleen. 
 
1) Lukemalla muita kirjoja
 
 
2) Peleistä
 
Fallout 3
 
3) Tv-sarjoista ja elokuvista
 
The 100 ja The Lost Future
 
4) Uutisista
 
Iltalehden ja Iltasanomien päivän otsikointeja

2 kommenttia:

  1. Moi!

    Saanko udella miten keräät tietopankkia ja mihin? Eli esimerkiksi leffoista ja sarjoista, pidätkö vierellä muistiinpanovälineitä ja kirjaat ideat, ajatukset, tunteet heti ylös? Ja mihin kirjaat, onko ihan perinteinen kynä + paperi vai jokin sähköinen muistio (drive, keep, note yms)?

    Itse muistioin vähän minne sattuu, mikä on milloinkin lähimpänä :D Ideoita, ajatuksia yms löytyy sähköisenä useastakin eri paikasta ja samoin kynä+paperi säpellyksiä. Olisi hiukan helpompaa jos löytäisi jonkin toimivan "systeemin" tuohon..

    Oli ilo lukea tätä blogia, paljon tsemppiä kirjoittamiseen!!!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Lukemistani kirjoita keräämäni inspiroivat lausahdukset ja ideat kirjoitan ruutuvihkoon ylös. Leffoista ja sarjoista kerään mm. ruutukaappauksia Pinterestiin ja listaan hyviä jaksoja/elokuvia IMDb:ssä oleviin genren mukaisesti luomiini kategorioihin.

      Olisi tosiaan hienoa, jos tähän kaaokseeni saisi jonkin kätevän, yhtenäisen paikan. Aina se vihko ei nimittäin ole käden ulottuvilla, vaan tulee kirjoittaneeksi mille tahansa paperilappuselle, joka seuraavan kerran työpistettä siivotessaan joutuu suurella todenäköisyydellä paperikorin.

      Visuaalisesti mielenkiintoiset leffat ja sarjat tallentuvat muistiin paremmin tunnelmina, kirjoista puolestaan mukaan tarttuvat kauniisti kootut lauserakenteet tai erikoiset tavat kuvata arkista ilmiötä. Viimeisimpänä esimerkkinä William Goldingin Kärpästen herrasta jäi haaviini puiden oksilla hyppivä tuliorava.

      Keskusteltuani Seppälän kanssa (hän on käynyt Oriveden opiston kirjoittajakursseilla) sain paljon vinkkejä kirjoittamiseen, esimerkiksi aistien monipuolisen huomioimisen kannalta. Ei pidä keskittyä vain näköaistiin vaan kuvata maailmaa myös hajujen, makujen ja koskestusten avulla.

      Kiitos kommentista! Opiskeluiden takia täällä on ollut hiljaiseloa, mutta kunhan syksyllä valmistun maisteriksi pääsen taas luomaan muutakin kirjallista työtä kuin gradua ja esseitä.

      Poista

Ruusuja & risuja