lauantai 19. huhtikuuta 2014

Kirjoita kuvasta

© Niina Tolonen
Siskoni on toiminut useiden kirjallisten tuotosteni esilukijana. Hän on opettaja ja huomaa siksi hyvin kaikenlaisia pieniä virheitä ja ehdottaa korjauksia. Lisäksi hän on kaltaiseni lukutoukka, eli omistaa kattavan valikoiman tietoa erilaisista kirjallisuuden genreistä, niin fantasiasta, steampunkista kuin dystopiastakin. Suurin puutteeni kirjoittajana on kuvaileminen. Kun mietin kirjoittamaani maailmaa, pyörii minulla on päässäni HD tasoinen elokuva, mutta kuinka saada sama paperille ilman, että tekstistä tulee J.R.R. Tolkienin tai Volter Kilven tyylistä? Kuvailevaa, mutta ei liiallisuuksiin asti.
 
Yhtenä apukeinona olen käyttänyt kuvia. Mitä kuvassa näkyy? Otetaan esimerkiksi kuva jostain hyvlätystä rakennuksesta. Kuva, jota voin käyttää kirjoittaessani dystopiaa. Hylätty maailma. Seinillä on joko homeiset tapetit tai hilseilevä maali. Ikkunat ovat rikki. Lattioilla on kaikenlaista roskaa ja romua. Kaikkea peittää ohut pölykerros. Ulkona halkeillutta asfalttia, ruosteisia autoja, ehkä kuollut lintu jossain.
   
Hyviä kuvaideoita olen kerännyt lähinnä kahdelta nettisivustolta: Pinterestistä ja DeviantArtista. Pinterestissä minulla on useampi kategoria, joihin kerään kuvia. Dystopiaa varten niitä on kaksi: yksi vaatetukseööe ja toinen maailmalle (sis. infrastruktuuria ja yksityiskohtia). Lisäksi minulla on erikseen kategoriat mm. fantasialle (pidempi käsikirjoitukseni), steampunkille sekä runoille tai novelleille (Eternity). Kauniita kuvia, jotka ruokkivat mielikuvitusta niinkuin bensiini ruokkii tulta.

Onko kukaan muu käyttänyt tätä samaa tekniikkaa? Aivan varmasti. Monetkin. (Kommentoi alla, jos sinä olet käyttänyt tätä tai jotain muuta tekniikkaa kirjoittaessasi.) Joskus lukiessaan jotain julkaistua kirjaa välillä huomaa, että kirjoittajalla on joko mielessään tai koneellaan kuva, jota hän kuvailee tarkasti, mutta olematta tylsä. Taivoitteeni olisi päästä tällaiseen ihanteelliseen tasapainoon.


© Niina Tolonen
Linkkilistaa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ruusuja & risuja