perjantai 18. huhtikuuta 2014

Mikä tämän blogin idea on?

Alkuun on heti tunnustettava, että olen salaa pöytälaatikkokirjailija. Olen kirjoittanut satoja runoja, kymmeniä novelleja ja yhden varsin laajan romaanikäsikirjoituksen. Olen internetin lisäksi (esim. Risingshadow ja Rakkausrunot) esitellyt tekestejäni monenkirjavissa paikoissa. Yhden runon olen saanut (nimimerkillä) painettuun Demi-lehteen, joskus 2000-luvun alussa. Runojani, novelleitani ja kolumnejani on julkaistu ainejärjestöni Kultu ry:n Kultisti-lehdessäi. Lisäksi olen erään yliopiston äidinkielen kurssin yhteydessä julkaissut yhden version pidemmästä scifinovellistani osana antologiaa. Mitään en siis ole koskaan laajalle yleisölle julkaissut.
 
Aloitettuani opintoni yliopistossa 2008, kirjalliset työni ovat olleet lähinnä akateemisia. Ainejärjestölehdessäkin oleva tavara on ollut pääosin kierrätettyä. Nyt opintoni ovat siinä vaiheessa, että kirjoitan graduani kevään ja kesän 2014 aikana ja teinkin kannustimeksi lupauksen: jos saan gradun valmiiksi marraskuuksi, saan ottaa osaa NaNoWriMoon! (Ks. alta Mikä ihmeen NaNo?) Ideakin on jo valmiina. Näin jokin aika sitten kiehtovan dystopia-aiheisen unen, jota tahdon työstää pidemmäksi tekstiksi. 
   
Tässä blogissa olen ajatellut kirjoittaa kirjoittamisesta niin yleisesti kuin omakohtaisestikin - niin paljon kuin osaan aiheesta sanoa. Suuri toiveeni on olla kirjailija - julkaissut tai ei, sillä ei niin kauheasti ole merkitystä. Kirjoitan lähinnä itselleni, mutta varovaisella taka-ajatuksella, että joku muukin saattaisi joskus tekstiini törmätä, sen lukea ja jopa pitää siitä. Tai jos ei nyt aivan pitää, niin antaa edes sen mukaista palautetta. Olen toki käyttänyt tekstejäni esilukijoilla, lähinnä siskoillani, heidän 10-17-vuotiailla lapsillaan ja lähimmillä ystävilläni. Sen pisimmän romaanikässärin olen itseasiassa kirjoittanut alunperin yhdessä läheisen lapsuudenystäväni E:n kanssa.

Blogiini ilmestyy alussa useampiakin artikkeleita, kesän ajaksi täällä hiljenee ja jos hyvin käy, päivitän marraskuussa NaNon edistymistä joko päivittäin tai useamman päivän kattavilla koostepostauksilla. Saatan jossain vaiheessa julkaista joitakin vanhoja novelleja ja runojakin täällä. Toivottavasti höpinöistäni on hyötyä jollekin, aloittavalle kirjailijalle tai edes itselleni.

- Kirjoittelemisiin!
© Niina Tolonen

Vedin kesällä 2007 luovan kirjoittamisen kurssin muutamille lapsille. Tässä lyhyt lista erilaisista vinkeistä, joita olen käyttänyt kirjoittamiseni apuna, sekä tuolla kirjoituskurssilla:
  • Kirjoita kuvasta. Kerää leikekirjaa tai kerää kuvia nettisivustolle.
  • Kirjoita unestasi. Pidä unipäiväkirjaa.
  • Kirjoita käyttäen olemassaolevien romaanien ensimmäisiä/viimeisiä lauseita. 
  • Kirjoita niin, että poimit tarvittavia sanoja esimerkiksi Lumenen huulipunien/kynsilakkojen nimistä.
  • Kirjoita sadan sanan novelli, eli raapale (hyvä etenkin silloin, kun tahtoo saada aiheen nopeasti ylös).
  • Kirjoita iltalehtien otsikoinneista inspiroituen. (Esimerkiksi dystopiaa: "Nämä viisi laitetta katoavat viiden vuoden kuluessa".)
  • Kirjoita satunnaisesta Wikipedia-artikkelista. Listaa esim. 30 artikkelin otsikot, mutta älä lue niitä. Mieti, mitkä otsikot synnyttävät mielikuvia, yhdistele, keksi uusia selityksiä. Käytä mahdollisimman monta otsikointia osana tekstiäsi.
  • Kirjoita siitä mitä näet. Katso ulos ikkunasta tai mene pihalle. Tämä toimii etenkin, jos olet vieraalla paikkakunnalla tai mökillä. 
Linkkejä muihin kirjoitusapuihin:
  
Written? Kitten!: http://writtenkitten.net/
  • Written? Kitten! on sivusto, jonne kirjoittamalla saat tekstin viereiseen ruutuun söpön kissankuvan. Voit säätää sanamäärän (esim. 100), ja jokaista taslukua kohti saat uuden kissakuvan. Tämä toimii ainakin NaNon kirjoittamisessa, jolloin on tärkeää saada lyhyessä ajassa paljon sanoja.
  • Story Birdin idea ei ole minulle aivan tuttu, mutta oletan sen toimivan niin, että sivustolle ladatut kuvat inspiroivat kitjoittamista. Sivusto sopii myös nuoremmille kirjoittajille.
  • Eli National Novel Writing Month. Pystytkö kirjoittamaan romaanin kuukaudessa? Marraskuussa toteutettava kirjoittamishaaste vaatii onnistuakseen 30 000 sanaa, eli 1000 sanaa päivässsä. Kuulostaako helpolta? Marraskuussa se nähdään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ruusuja & risuja